A cântat pentru prima oară în faţa publicului de la Căminul Cultural din cartier (în 1921). A fost aleasă să reprezinte cântecul popular românesc, în cadrul Expoziţiei Internaţionale de la New York din anul 1939. Muzica ei a fost interzisă de regimul legionar. Avea dosar la Securitate…
Maria Tănase - o personalitate dincolo de pragul scenei pe care i se învolbura cântul. O poveste de viaţă atât de adevărată, încât dacă ar fi să fie ecranizată, acest lucru ar trebui făcut cu mare grijă, pentru a nu cădea în păcatul "telenovelizării". Amanţii, dosarul de la Securitate sau faptul că a apărut într-un pictorial jucând şah nu-i pot ştirbi imaginea ci, eventual, doar să îi adauge un plus de…culoare să zicem.
În cuibul agenţilor
“Mulţi bărbaţi şi-au frânt inima umblând după ea", povesteşte Gaby Michăilescu, impresarul Mariei şi cel mai bun biograf al ei. De la simpli clienţi ai restaurantelor prin care cânta, până la diplomaţi şi oameni de afaceri. Ben Smith, regele mondial al aluminiului la acea vreme, era îndrăgostit de ea şi voia să o ducă în America. În 1940 pleacă într-un turneu în Turcia. Cu un repertoriu îmbogăţit cu melodii din folclorul local.
Guvernatorul Istanbulului, Sulfi Kidar, îi propune să rămână acolo şi o îmbie cu titlul de cetăţean de onoare al Turciei, un angajament permanent la Radio Ankara, o vilă pe insula Buyuk-Ada, şi un post de cercetătoare la Institutul Etnografic din Istanbul.
Citește și: TOP 3 RECOMANDĂRILE EDITORILOR
Faţa adevărată a mafiei pădurilor: Protecţie de stat, bătăi, ameninţări cu moarteaVEZI în ce condiții este dispus Crin Antonescu să mai dea ochii cu Traian BăsescuMuzică, bărbaţi şi SPIONAJ. Adevărul despre Maria TĂNASE
Maria refuză, iar gurile rele comentează că i s-ar fi propus “ceva” în plus: un “post” de agent secret. Iar Istanbulul şi Ankara erau la acea vreme “locuri de întâlnir