Un sondaj efectuat recent la nivel mondial scoate in evidenta faptul ca majoritatea padurilor de pe Terra, chiar si cele situate in zonele cu umiditate ridicata, se afla la limita necesarului lor de hidratare.
Expertul Brendan Choat de la University of Western Sydney, Australia, dupa ce a studiat situatia copacilor dintr-un grup de 226 specii, a constatat ca o buna parte dintre ei se afla la limita deshidratarii, repectiv daca sursa de apa la radacina va deveni mai saraca decat in prezent, vor fi in imposibilitate sa mai trimita seva spre frunze, informeaza Sciencenews.
Pomii au o particularitate a lor. Spre deosebire de sistemul nostru de circulatie, unde o pompa centrala - inima - asigura reintoarcerea pe circuit sangelui, seva din pomi este antrenata fara a fi pompata, numai datorita proprietatilor tuburilor capilare care strabat tulpina si ramurile.
Lichidul nu are asigurat un sistem de recirculare si, ca urmare, dupa ce principiul activ a fost utilizat la nivelul frunzei, tot acolo se va evapora lichidul steril.
Daca radacinele nu pot absorbi suficient lichid ca sa-l transmita in sistem, prin evaporare, se produce o deshidratare imposibil de compensat. Insuficienta lichidului produce blocaje ale sistemului capilar, soldate cu un accident asemanator emboliei in sistemul nostru circulator.
Acesta este motivul pentru care, chiar si in zonele cu umiditatea atmosferica ridicata, se poate produce deshidratarea pomilor, in cazul cand aportul de lichid din radacini este insuficient fata de cerintele speciei de pom.
Astazi, padurile acopera aproape 30% din suprafata uscatului, ingloband un bogat tezaur, reprezentat prin flora si fauna. Afectarea lor inseamna afectarea acestei lumi vii, din care facem parte si noi.
Mergand in detaliu, un grup de 23 cercetatori din mai multe tari si-a propu