Democrat-liberalul Cornel Ştirbeţ a declarat, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că dacă Sibiul ar trebui să concureze cu Braşovul petnru a deveni capitala unei viitoare regiuni nu ar fi foarte avantajat, mai ales că nu trebuie exclus nici municipiul Alba Iulia, actualul centru de dezvoltare regional.
Cornel Ştirbeţ, care candidează pentru un nou mandat în colegiul 1 la Camera Deputaţilor, ar drept principal proiect în această campanie reîmpărţirea României în 14 regiuni, una din ele având capitala la Sibiu.
„Nu am întocmit acest proiect pentru a face Sibiul capitală regională, ci pentru a începe o reformă reală şi profundă a administraţiei publice. Dacă nu facem acest lucru rămânem blocaţi”, a declarat, luni, deputatul PDL.
Acesta spune însă că într-o competiţie cu Braşovul, Sibiul nu prea ar avea şanse de câştig.
„Nu putem avea pretenţii la ora actuală, în raport cu Braşovul, care nu este acum capitală regională. În mod normal ar trebui să fie Alba. Disputa se va purta, dacă se menţin aceste regiuni şi între Alba şi Braşov, şi între Alba şi Sibiu, ar fi o dispută care nu ne-ar avantaja. Nu spun că ar fi absolut imposibil, dar nu ne-ar avantaja. În 1950 s-au făcut regiunile, Sibiul şi Braşovul au fost amândouă regiuni. În 1952 s-a desfiinţat regiunea Sibiu. La acea dată, Sibiul era superior Braşovului, şi economic, social, cultural. Braşovul a crescut apoi între 1959-1960, atunci ne-a depăşit, nu avem de ce să nu recunoaştem, ca populaţie, ca putere, nu ne convine să intrăm într-o asemenea competiţie”, a explicat Ştirbeţ.
Acesta consideră că menţinerea actualelor opt regiuni de dezvoltare, soluţie agreată şi de premierul Victor Ponta, nu ar rezolva problemele birocratice.
„Apreciez faptul că premierul Victor Ponta înţelege că regionalizarea este una din primele priorităţi legislative