Ramasitele pamantesti ale marelui sculptor Constantin Brancusi ar trebui aduse din Paris la Hobita, considera aproape 65% dintre participantii la un sondaj Ziare.com, cu toate ca deocamdata acest lucru nu este posibil din punct de vedere legal.
Sondajul s-a desfasurat in perioada 15.11.2012 - 22.11.2012 si la el au participat 5.278 de cititori Ziare.com.
Sustineti repatrierea osemintelor lui Brancusi? - Sondaj Ziare.com
64,66% au raspuns "Da", 28,67% au raspuns "Nu", iar 6,67% au bifat "Nu stiu/Nu ma intereseaza".
Scriitorul Laurian Stanchescu este cel care a intreprins o serie de demersuri publice in vederea deshumarii lui Constantin Brancusi din cimitirul Montparnasse. Actiunii sale s-au raliat o serie de politicieni printre care si fostul ministru al Culturii Mircea Diaconu. De asemenea, Aurel Cernitoiu, custodele Casei Muzeu Constantin Brancusi, sustine ca Brancusi isi dorea sa fie ingropat la Hobita, langa mormantul mamei sale.
Pe de alta parte, insa, unicul fiu al marelui sculptor spune ca deshumarea tatalui sau si aducerea ramasitelor pamantesti in Romania nu ar fi un gest crestinesc si ar incalca ultima dorinta a marelui artist.
De asemenea, din punct de vedere legal, repatrierea osemintelor lui Brancusi nu este posibila, fiind necesar acordul mostenitorilor, dar si al autoritatilor franceze.
Brancusi a incetat din viata in 1957, la Paris. El a renuntat la orice legatura cu Romania in 1951, dupa ce a fost criticat de Academia Romana, controlata de regimul comunist, apreciindu-se ca arta sa este decadenta.
La data de 1 august 1951, el si-a depus pasaportul romanesc la ambasada de la Paris si a cerut cetatenia franceza, pe care a obtinut-o la 15 iunie 1952.
Intr-un raspuns la o interpelare adresata in Parlament in 2011, fostul ministru de Externe Teodor Ba