Adjunctul Inspecţiei Judiciare acuză atacurile la adresa anchetatorilor din cazul fraudelor de la referendum
Inspectorul șef-adjunct al Inspecției Judiciare spune că instituția nou înfi ințată are rolul, printre altele, de a verifi ca activitatea magistraților
Sursa: RĂZVAN PETRESCU
Justiţia se face în sala de judecată, nu în stradă, dar mulţi dintre români şi lideri politici, chiar, nu dau semne că ştiu acest lucru. Judecătorii sau procurorii care „calcă pe bec” au parte de o judecată a lor.
Cei care ajută la curăţarea sistemului judiciar, dar şi la apărarea magistraţilor în faţa presiunilor politice, sunt inspectorii Inspecţiei Judiciare, percepuţi uneori şi ca „bau-bau”. Despre toate acestea vorbeşte, într-un interviu acordat EVZ, procurorul Gheorghe Stan, inspectorul şef – adjunct al Inspecţiei Judiciare.
Evenimentul Zilei: Puteţi să ne spuneţi, pe înţelesul omului de rând, care este rolul Inspecţiei Judiciare?
Gheorghe Stan: Având în vedere că este o instituţie nou înfiinţată, scopul Inspecţiei Judiciare este acela de a responsabiliza magistraţii. Contribuim la creşterea eficienţei sistemului judiciar prin verificarea şi evaluarea modalităţii de funcţionare a instanţelor şi a parchetelor.
Pe baza rezultatelor, Inspecţia Judiciară formulează propuneri pentru îmbunătăţirii performanţelor. De asemenea, verificăm aspectele care intră sub incidenţa normelor privind răspunderea disciplinară a magistraţilor şi a celor ce constituie încălcări de la normele Codului deontologic. Verificăm îndeplinirea condiţiei de bună reputaţie de către magistraţii în funcţie, precum şi a situaţiei de atingere a reputaţiei profesionale şi independenţei acestora sau a sistemului judiciar, în ansamblul său.
Se poate spune că Inspecţia Judiciară face curăţenie în sistem, dar apără şi sistemul judiciar de abuzurile celor din afara lui, de celelalt