Asociaţia Italienilor din România a găzduit, joi seară, în cadrul Târgului Internaţional de Carte Gaudeamus, un moment de pioasă aducere aminte prilejuit de vizionarea filmului documentar realizat de Anca Filoteanu, intitulat "Cine a fost Monseniorul Ghika". Întâlnirea, prin intermediul imaginilor de arhivă şi a cuvintelor de mare simplitate şi nobleţe ale realizatoarei, care unesc mărturii şi capitole importante din viaţa Monseniorului Ghika (1873- 1954), a readus în dezbatere dosarul de beatificare a acestuia (propunerea fiind pornită din partea Arhidiecezei Bucureşti), demers aflat într-un stadiu avansat în vederea aprobării Congregaţiei pentru Cauza Sfinţilor, de la Vatican.
"Ultimul "uomo universale" al acestei lumi", aşa îl numea eseistul şi criticul literar român, profesor dr. Edgar Papu, pe cel care a trăit şi gândit în sfinţenie. Aşadar, cine a fost Monseniorul Ghika şi cărei cauze i s-a dedicat toată viaţa? Mergând pe firul biografiei celui care a fost preot, confesor, scriitor, poet, om de ştiinţă, diplomat (activitatea sa desfăşurându-se în toate mediile, alături de capete încoronate, şefi de state, politicieni, filozofi, artişti, scriitori, teologi, până la anarhişti, ocultişti…), Anca Filoteanu a reuşit să concentreze în documentarul pe care care îl dedică personalităţii sale prestigioase momentele mari, definitorii ale drumului său în slujirea Bisericii lui Hristos. " Născut în ziua de Crăciun, şi-a ridicat crucea şi a purtat-o cu demnitate într-o dragoste nesfârşită faţă de oameni, indiferent de religie sau de etnie"; "visul său a fost ecumenismul", comenta realizatoarea filmului.
Monseniorul Ghika a fost nepotul ultimului domnitor al Moldovei, principele Grigore V. Ghika Vodă (1849-1856), fiul lui Ioan Ghika (general de divizie, ministru plenipotenţiar) şi al Alexandrinei Moret de Blaremberg (descendentă din Henric al IV-lea, regele