La nivel național au fost confirmate peste 100 de cazuri de îmbolnăvire a bebeluşilor ca urmare a administrării acestui ser importat din Danemarca, două cazuri fiind şi în Covasna.
După ce spitalele din țară ba aveau, ba nu aveau vaccin anti-TBC (vaccinul BCG), acest ser le dă din nou bătăi de cap autorităților, medicilor și părinților. La nivel național au fost confirmate peste 100 de cazuri de îmbolnăvire ca urmare a administrării acestui ser, motiv pentru care Ministerul Sănătății a interzis folosirea lui. Cauzele îmbolnăvirilor sunt cercetate de către un grup de specialiști din străinătate.
Sistarea vaccinărilor timp de două săptămâni
Ministerul Sănătății a decis să oprească vaccinarea nou-născuților cu produsul BCG, importat din Danemarca întrucât Institutul Cantacuzino nu produce acest serv. Ministrul Raed Arafat a declarat că, după o discuție cu experții, s-a hotărât sistarea timp de două săptămâni a vaccinării, timp în care se vor face toate verificările necesare pentru a se stabili „dacă este ceva ieșit din normal”.
„Există mai multe opinii divergente (…) Oprim vaccinarea pe o perioadă temporară, nu pentru că vaccinul nu e bun, dar, la momentul actual, populația are o întrebare clară ‘E sigur să îmi vaccinez copilul sau nu?’. Sistarea nu are un impact pentru sănătatea publică, e pe o perioadă scurtă. Sper ca după ce totul este clarificat să putem relua vaccinările”, a mai spus Arafat. Între timp mai mulți părinți au dat în judecată Ministerul Sănătății după ce copiii lor s-au îmbolnăvit.
Două cazuri de îmbolnăvire în Covasna
Prin ordinul ministrului sănătății au fost oprite vaccinările și în județul Covasna, unde de asemenea au fost depistate două cazuri de îmbolnăvire în rândul bebelușilor. Ambii copii au fost duși la Brașov pentru tratament.
În secțiile de neonatologie din județ, administrarea vaccinului anti-TBC a f