Democrația ne spune astăzi că minoritatea se supune majorității, adică în urma alegerilor libere cei care se bucură de voința și suportul majorității populației, au dreptul legal de a veni la guvernare. Paradoxal, dar se întîmplă foarte des, ca după alegeri, cei care vin să guverneze, supun majoritatea care i-a ales. Astfel, ne convingem că principiile democratice nu funcționează întotdeauna, pentru că cei cărora le dăm votul și le delegăm voința noastră uită de angajamente.
La începuturi, acest principiu al democrației era „extins” doar asupra elitei din societate, care avea drept de vot. Și abia în secolul trecut importante categorii ale societății au obținut dreptul de cetățean și de a vota. Acest lucru s-a întâmplat, pentru că legile naturii sunt universale și în lupta cu timpul sunt mereu cîștigătoare, adică mai devreme sau mai tîrziu ajung să se impună. Și chiar dacă la moment acest principiu nu funcționează întotdeauna în procesul de alegere a guvernării, realitatea din societate pe care se tot chinuie s-o pipăie cei cu sondajele, mereu este dictată de majoritate.
Iar dacă dorim din tot sufletul să facem reforme palpabile, trebuie numaidecît să ținem cont de realitățile din societatea moldovenească, de majoritarii din cadrul societății, cît și de majoritarii din spațiul post-sovietic în care Moldova se mai regăsește. Un lucru este clar, că atît timp cît ne vom afla în această „majoritate” post-sovietică, va fi imposibil să facem reforme sau schimbări reale de sistem. Acest lucru este dictat de realitatea obiectivă și nu de preferințele noastre politice. Respectiv, trebuie să spun că unii politicieni sunt extrem de fanteziști cînd spun că poate avea loc integrarea europeană concomitent cu cea din cadrul CSI. Acest lucru este imposibil.
A propos, un aport la transformările din Georgia a fost și ruperea relațiilor diplomatice c