O mare parte din averea familiei premierului chinez Wen Jiabao, estimată la 2,7 miliarde de dolari, provine din acţiuni la Ping An, unul dintre cei mai mari asigurători din China. Acţiunile au fost cumpărate după ce, în 1999, firma a făcut apel la Wen, la vremea aceea vicepremier, pentru a fi salvată de insolvenţă şi scutită de la regula ca grupurile financiare mari să fie divizate, scrie The New York Times.
Familia premierului are în prezent interese în bănci, magazine de bijuterii, staţiuni turistice, companii de telecomunicaţii şi proiecte de infrastructură.
Povestea averii rudelor lui Wen începe în 1999, când la doi ani după criza financiară din Asia, compania de asigurări Ping An se afla în pragul insolvenţei. În conformitate cu reglementările introduse pentru a proteja sistemul financiar de crizele sistemice, compania ar fi trebuit să renunţe la activităţile de administrare a activelor şi să-şi împartă operaţiunile de asigurări de viaţă şi cele de asigurări de proprietate între firme separate.
Ca să evite aceasta, directorii Ping An au început să facă lobby insistent la Beijing pentru a obţine o derogare de la lege. Ma Mingzhe, preşedintele şi directorul executiv, şi-a concentrat propriile eforturi pe Consiliul de Stat, organul administrativ suprem din China, în care cea mai mare autoritate o aveau premierul de pe atunci Zhu Rongji şi vicepremierul Wen Jiabao. Compania a solicitat şi sprijinul lui Dai Xianglong, şeful băncii centrale, care avea putere de supraveghere asupra industriei asigurărilor.
Ma Mingzhe a cooptat şi directori de la băncile de investiţii Morgan Stanley şi Goldman Sachs, ambele instituţii fiind acţionari la Ping An. Cele două bănci au adresat o scrisoare comună vicepremierului Wen în care arătau că divizarea activităţii companiei "ar încălca politica Chinei de a încuraja şi proteja investiţiile străine". @N_P