Preşedintele a susţinut prima declaraţie de la Cotroceni, după Consiliul European de la Bruxelles. Traian Băsescu a reprezentat România la acest Consiliu, dar liderii europeni nu au ajuns la un acord privind proiecţia bugetară a Uniunii Europene, în perioada 2013-2020.
Urmăriţi principalele declaraţii ale preşedintelui:
Declaraţia mea este legată de modul cum a fost interpretat ultimul Consiliu European, în general. Contrar titrărilor de pe televiziuni sau a titlurilor din presă, eu afirm că la ultimul Consiliu European s-a înregistrat un succes.
Eu consider că s-au înregistrat progrese. Acolo au fost 27 de state care au rezolvat o dispută formidabilă: cifra bugetului. Ştiţi foarte bine că erau state care cereau reducerea bugetului cu 50 de miliarde, cu 75 sau cu 100 de miliarde. În sfârşit, erau şi două state foarte puternice care cereau 200 de miliarde. Important este că în două zile s-a ajuns la o cifră: 100 de miliarde. Deci, bugetul care va fi distribuit a fost deja consfinţit. Acest buget este de 933 de miliarde.
Al doilea element asupra căruia s-a ajuns la consens era cel legat de introducerea Tratatului Fiscal în concluziile Consiliului. Acesta va deveni un element care va crea premisele pentru verificarea macroeconomică a tuturor statelor. Consiliul Uniunii aplică sanţiuni statelor membre care nu îndeplinesc parametrii macroeconomici.
Sunt două tipuri de sancţiuni. Sancţiunile pot fi legate de tăierea de fonduri care se aplică etapizat. Se pot face tăieri între 50 şi 100%. Dar nu mai mult de 0,5 până la 1% din PIB.
O altă categorie de sancţiuni se aplică la dezechilibre macroeconomice.
Acum, dincolo de cifre şi de rezolvarea acestor mari dispute între state şi introducerea practic a tratatului fiscal în concluziile Consiliului, fiecare stat a avut obiectivele sale.
România are nişte proble