După ce a exportat masiv cereale în această vară, profitând de creșterea prețurilor pe fondul secetei, România va fi nevoită să importe grîu de panificație în prima parte a anului 2013, până la viitoarea recoltă, adică, exact în perioada în care cerealele se vor scumpi din nou.
Potrivit unei analize XTB România, după ce prețul grâului și cel al porumbului a scăzut în ultimele luni cu 7, respectiv 10 la sută, la începutul anului viitor, prețul cerealelor va crește din nou.
Seceta care, în acest an, a afectat principalele state producătoare de cereale, inclusiv Rusia și SUA, a condus la o creștere fără precedent a prețurilor la grâu și porumb. Potrivit unei analize efectuate recent de XTB România, cotaţia porumbului a crescut cu 26,3% de la începutul anului, până la maximele înregistrate în ultima decadă a lunii august. Între 1 ianuarie şi 20 noiembrie, porumbul s-a scumpit cu 13,05%. În aceeaşi perioadă, grâul a crescut cu 27,5%. Apoi, cotaţiile au înregistrat corecţii descendente în lunile de toamnă, într-o coborâre de peste 10% a preţurilor pentru porumb şi de puţin peste 7% pentru grâu.
Cel mai recent raport al USDA (United States Department of Agriculture), citat de Claudiu Cazacu, analist-şef la XTB România, a indicat o majorare a previziunilor pentru recolta de porumb şi rezervele de grâu în SUA faţă de estimarea precedentă, ajutând la păstrarea “calmului” în pieţe. La nivel global estimarea de producţie pentru 2012/2013 a fost coborâtă cu 1,9 milioane de tone, dar şi cererea a urmat aceeaşi tendinţă. Stocurile finale estimate în perioada de referinţă au fost în creştere cu 1,2 milioane de tone, în timp ce pentru porumb stocurile ar urma să ajungă la 118 milioane de tone. Prognoza meteo pe termen mai lung susţine însă o continuare a secetei în SUA care afectează grâul de iarnă. Cea mai aspră secetă din ultimii 56 de ani