Mai mult de jumătate din români au probleme de sănătate şi sunt nemulţumiţi de sistemul sanitar public, conform studiului National Happiness România.
Starea de bine este influenţată de o serie de factori, printre care sănătatea fizică şi mentală, satisfacţia materială şi profesională, nivelul de educaţie, echitatea socială, încrederea în instituţiile statului, calitatea mediului. Sănătatea, unul dintre factorii importanţi ai fericirii, este un motiv de îngrijorare pentru populaţia României, arată studiul National Happiness România.
Aproape jumătate dintre români susţin că au o stare de sănătate precară, autoevaluare bazată probabil pe lipsa bunăstării financiare, precum şi pe insatisfacţia legată de locul de muncă. Doar 22,7% din respondenţi apreciază că au o sănătate bună sau foarte bună, dar chiar şi ei sunt nemultumiţi de sistemul public de sănătate: 60% din români sunt nemulţumiţi de accesul la servicii medicale, cum ar fi doctori, spitale şi clinici.
În pofida problemelor de sănătate, durerea nu este un factor care îi împiedică pe români să muncească sau să se distreze, doar 10,5% din ei nu se pot mobiliza în mod frecvent pentru a începe o activitate şi numai 4,7% sunt împiedicaţi în mod frecvent de durerea fizică să ducă la capăt ceea ce au de făcut. Românii se percep ca fiind plini de energie, doar 15,7% au declarat că s-au simţit fără energie în cursul ultimei săptămâni.
Studiul National Hapiness a împărţit populaţia României în cinci categorii: nevoiaşi, în căutarea drumului, familişti, carierişti, împliniţi şi echilibraţi.
„Nevoiaşii" cuantifică 20,3 la sută din populaţie şi sunt mai degrabă singuri (necăsătorit, divorţat, separat sau văduv), cu venit pe gospodărie sub 1.400 de lei). Ei sunt în mare parte angajaţi şi casnice, cu probabilitate mare de a întârzia plăţile către creditori şi, când au bani în plus, înclină să-i chel