O nouă campanie de luptă împotriva violenţei în familie. Începând cu ziua de ieri, timp de 16 zile în Republica Moldova se va desfăşura campania de luptă împotriva violenţei în bază de gen. De la începutul anului, numărul cunoscut al femeilor care au beneficiat de ajutor după ce au fost supuse violenţei este de 528. La părerea experţilor, numărul victimelor ar fi mult mai mare pentru că deseori femeile se tem să recunoască că sunt bătute. Astfel, organizatorii campaniei - Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Ministerul Afacerilor Interne, în parteneriat cu organizaţii naţionale şi internaţionale - vor desfăşura acţiuni de informare, sensibilizare şi prevenire a violenţei împotriva femeilor. Tamara Grejdeanu relatează:
De la pace în casă spre pace în lume, acesta este unul din mesajele pilon care vin să susţină acţiunile împotriva violenţei în familie. Sărăcia, alcoolul lipsa unui serviciu sunt doar câteva din motivele care alimentează violenţa faţă de femei. Una dintre acestea este Ana, care a căutat refugiu, susţinere şi asistenţă psihologică la „Casa Mărioarei”, adăpost pentru victimele violenţei în familie. Femeia spune că grija pentru copii i-a dat forţă să meargă înainte şi să ceară ajutor:
„Eu permanent fugeam cu copilul la nişte bătrânei care mă ajutau foarte mult, că ei dacă nu au avut aşa ceva în familie, lor le era jale uneori, că copiii suferă în aşa mod. Vecinii pot să se implice, uneori primarul poate să discute cu agresorul. Probabil că unele mame pot să lupte din cauză că nu se simt vinovate, dar în unele momente sunt mame care se descurajează, se apucă poate chiar de băut uneori. Dar eu cred că sunt şi alte modalităţi. La mine, de o pildă, alcoolul a fost cel mai mare duşman. Probabil că ar trebui mamele să lupte totuşi, să aibă putere.”
Ştiind cât de mare este teama de a-l denunţa pe cel care te