Hoffenheim, Guingamp, Ross County, Moreirense sau, de ce nu?, chiar Fortuna Sittard. Ori, la noi, CS Otopeni, Victoria Brăneşti şi, acum vreo 30 de ani, Unirea Tomnatic. Ce au în comun aceste formaţii? Sunt echipe de fotbal reprezentante ale unor comunităţi de cel mult câteva zeci de mii de locuitori, dacă nu chiar mai puţin. Cu toate, însă, activând în primele două divizii ale unor campionate mai puternice decât cel românesc.
Ei bine, foarte probabil, acestor nume li s-ar putea adăuga în curând un altul, FC Voluntari! 30.000 de locuitori are oraşul din imediata vecinătate a Bucureştiului şi a cărui echipă, Fotbal Club, activează în prezent doar în liga a treia. Nu însă prezentul este cel mai important la Voluntari, ci viitorul. Aici, sub conducerea profesorului Mircea Rădulescu, fostul şef al Şcolii de Antrenori din cadrul FRF, s-a demarat începând de anul trecut un proiect grandios, al cărui final ar trebui să fie o adevărată academie de fotbal.
Începuturile sunt entuziasmante. Zece grupe de copii şi juniori, plus o echipă a doua activând în liga a patra reprezintă pepiniera primei echipe, cea din liga a treia.
"La noi există o singură Academie. Restul e vrăjeală"
"Asta trebuie să fac eu, să construiesc această piramidă, al cărei vârf ar trebui să fie formaţia care să joace în prima ligă! Va fi greu, dar nu imposibil. Pentru a ajunge însă la produsul finit, trebuie pusă pe picioare această Academie de fotbal, pentru că acesta este scopul principal al prezenţei mele aici. O Academie în adevăratul sens al cuvântului, pe model occidental. La noi există o singură Academie în prezent, cea a lui Hagi, restul sunt vrăjeli!", spune profesorul Rădulescu.
Deocamdată se lucrează la infrastructură, iar copiii şi juniorii clubului au deja la dispoziţie două terenuri sintetice cu dimensiuni de 60 pe 40 de metri, plus un altul de minifotb