Oaspetele ediţiei - europarlamentarul Ioan Mircea Paşcu. Bună ziua, dragi ascultători. La microfon, Radu Benea, prezentatorul emisiunii Dialoguri transnistrene. Din sumarul ediţiei:
Republica Moldova şi regiunea sa transnistreană între interesele Rusiei şi vecinătatea Uniunii Europene. De ce negocierile internaţionale pentru Transnistria în formatul 5+2 nu aduc rezultatele scontate? Şi în ce măsură conflictul îngheţat de la Nistru este o piedică pentru Moldova în procesul integrării europene? Oaspetele nostru este europarlamentarul român Ioan Mircea Paşcu.
***
Cu membrul Parlamentului European, profesorul de relaţii internaţionale şi expertul în probleme de securitate şi apărare, Ioan Mircea Paşcu, a stat de vorbă corespondenta Europei Libere la Strasbourg, Iolanda Bădiliţă:
Europa Liberă: Domnule Ioan Mircea Paşcu, sunteţi vicepreşedinte al Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European. Aţi fost recent la Chişinău, invitat de o fundaţie care pune la cale o strategie de apărare a Moldovei. Avem în clipa de faţă în Moldova o problemă, aceeaşi problemă, respectiv legată de conflictul din Transnistria. Recent a fost la Chişinău reprezentantul special al Rusiei, Dmitri Rogozin. A venit cu două teme, aproape rezolvate, respectiv deschiderea a două consulate ruseşti, unul la Bălţi, unul la Tirapol. Pe cel de la Bălţi l-a obţinut. Cel de la Tiraspol e încă în discuţie. Pare că toate temele pe care şi le propune Rusia se rezolvă rapid. Tot ce îşi propune Moldova, împreună cu ceilalţi parteneri din formatul 5+2, nu prea se leagă. Cum putem să interpretăm acest tablou?
Ioan Mircea Paşcu: „Simplu, pentru că Rusia este un factor decisiv în acest conflict. Moldova nu dispune de capacitatea de negociere capabilă să obţină ceva de la Rusia, concesii de la Rusia. Iar europenii nu vor să-şi primejduiască