Protestele violente continua sa aiba loc la Cairo, in Egipt, unde o prima audiere in cazul privind decretul presedintelui Mohamed Morsi, prin care acesta isi acorda puteri extraordinare, a fost programata, luni, pentru data de 4 decembrie. Morsi a fost atacat in justitie de avocati si activisti, care ii cer acestuia sa retraga decretul.
In Piata Tahrir, mii de oameni continua protestul, pe fundalul maniei in crestere a populatiei fata de ceea ce considera a fi o declaratie impotriva democratiei din partea presedintelui Morsi, scrie LBCI News.
Morsi a avut intalniri, luni, cu Consiliul Juridic Suprem, pentru a gasi o cale de a pune capat crizei. Consiliul incearca sa limiteze puterile lui Morsi la chestiunile de suveranitate, semn ca doreste sa evite o escaladare a crizei, insa opozitia a dat semnale ca nu va accepta nimic altceva decat o retragere a decretului.
In timp ce Morsi si Consiliul incearca sa gaseasca o solutie, ciocnirile au continuat, duminica seara si luni, intre protestatari si politistii care au utilizat gaze lacrimogene pe strazile care conduc la Piata Tahrir.
In paralel cu miscarea din Piata Tahrir, la moscheea Al-Arish din Sinai a avut loc o manifestatie de sustinere a presedintelui, organizata de Fratia Musulmana.
Decretul emis joi de Morsi ii permite acestuia, temporar, sa ia decizii si sa emita legi fara a putea fi contestat de niciuna din puterile statului. Decretul a provocat violente in intreaga tara: o persoana a murit duminica, peste zece au fost ranite, mai multe imobile au fost incendiate, iar judecatorii ameninta cu greva.
In unele provincii, tribunalele au suspendat deja activitatea, iar sindicatul jurnalistilor a decis, de principiu, sa intre in greva alaturi de protestatarii din Piata Tahrir.
Duminica, Morsi a subliniat natura "temporara" a decretului,