Achitarea celor doi generali consideraţi eroi în Croaţia a fost primită cu entuziasm în această ţară şi salutată ca o victorie definitivă în conflictul sârbo-croat declanşat după proclamarea independenţei de fosta Iugoslavie, în 1991.În Serbia, verdictul a provocat un val de condamnări unanime, de la extrema dreaptă la stânga liberală.
Mii de sârbi au manifestat duminică în centrul Belgradului pentru a protesta faţă de achitarea în apel de către TPI a doi generali croaţi inculpaţi pentru crime de război comise împotriva sârbilor, în timp ce Biserica ortodoxă oficia o slujbă în memoria victimelor, relatează AFP.
Manifestanţii, care defilau la apelul Asociaţiei refugiaţilor sârbi din Croaţia, au predat o petiţie Parlamentului sârb în care cer o sesiune specială privind problema ameliorării protecţiei drepturilor refugiaţilor.
"Cerem dreptate pentru toate victimele", proclama bannerul afişat de zeci de contestatari în deschiderea maşului care se îndrepta în linişte către sediul Parlamentului.
Anterior, patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe, Irinej, a oficial o slujbă în memoria victimelor sârbe ale conflictului sârbo-croat din 1991-1995. Oficiali sârbi de rang înalt, între care premierul Iviţa Dacici şi preşedintele Parlamentului Nebojsa Stefanovici, au asistat la această slujbă.
Demnitari religioşi au acuzat Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie că "acoperă crimele comise împotriva sârbilor", a anunţat agenţia Beta.
"Îi întrebăm pe judecătorii nedrepţi: cine este, prin urmare, vinovat" de crimele comise împotriva sârbilor, a declarat patriarhul citat de agenţie.
Cei doi generali croaţi Ante Gotovina şi Mladen Markaci au fost achitaţi în apel la 16 noiembrie, după ce au fost condamnaţi în primă instanţă în 2001 la 24 de ani şi, respectiv, 18 ani de închisoare pentru uciderea a 324 de sârbi - civili şi militari