Igor Boţan: Problemele cu care se confruntă Marea Britanie, Spania, alte ţări din UE sunt expresia crizei prin care trece UE.
Europa Liberă: Domnule Boţan, tot mai multe regiuni în anumite ţări vor să-şi proclame independenţa. Să ne aşteptăm la o Europă unită federalizată?
Igor Boţan: „Nu, eu cred că trebuie să ne aşteptăm la o Europă consolidată, o Europă a regiunilor, iar problemele cu care se confruntă Marea Britanie, Spania, alte ţări din Uniunea Europeană sunt o expresie a crizei prin care trece Uniunea Europeană. Această criză se manifestă de maniera despre care vorbim şi astăzi. Dar eu cred că această criză poate fi depăşită. Şi am convingerea că Uniunea Europeană va depăşi această criză.”
Europa Liberă: V-am pus întrebarea pentru că astăzi avem aceste rezultate ale alegerilor din regiunea spaniolă Catalonia. Patru partide pro-independenţă au fost pe cale să câştige majoritatea.
Igor Boţan: „Este adevărat. Dar nu trebuie să uităm că sistemul spaniol este unul foarte, foarte special. Spania este numită ţara autonomiilor. În Spania clasa politică a evitat în permanenţă să utilizeze noţiunea de federaţie, pentru că întotdeauna s-a temut de secesiune. De aceea Spania a şi devenit ţara autonomiilor, ţară în care la bază sunt puse câteva principii: principiul autonomiei, aşa cum spuneam, a regiunilor. Principiul subsidiarităţii şi principiul bazat pe soluţionarea conflictelor de ordin secesionist de către Curtea Constituţională. Eu cred că aceste principii au un potenţial foarte mare de a ajuta Spania să depăşească şi criza cu care se confruntă în prezent.”
Europa Liberă: Şi totuşi sunt peste 7 milioane de oameni.
Igor Boţan: „7 milioane de oameni într-o regiune care are un grad de dezvoltare mai înaltă.”
Europa Liberă: Se zice că ar avea o economie aproape la fel de mare ca Po