Departamentul de criminalitate economică al Ministerului de Finanţe de la Atena investighează un caz de evaziune fiscală în care sunt implicaţi doi mitropoliţi ai Bisericii Ortodoxe a Greciei care au în conturi "zeci de milioane de euro", bani proveniţi inclusiv din donaţii.
Autorităţile elene au descoperit că mitropoliţii Chrisostomos de Peristeri şi Kirillos de Thessaliotida, Fanari şi Pharsalos au "zeci de milioane de euro" în conturile bancare, scrie publicaţia locală Ethnos, citată de RIA Novosti.
Banii, proveniţi din donaţii, chirii percepute pentru proprietăţi imobiliare şi investiţii, au fost plasaţi şi în conturi ale rudelor, investigate, de asemenea, de autorităţi.
Anchetatorii au informat că deţin o listă cu zeci de oficiali ai Bisericii şi preoţi care au peste 100.000 de euro în conturi din Grecia sau din afara ţării, potrivit Ethnos.
Biserica Ortodoxă din Grecia a afirmat că informaţiile apărute în publicaţia Ethnos ar putea fi parte a unei campanii de presă deliberate cu scopul defăimării Bisericii şi a recomandat să nu fie trase concluzii până la finalizarea investigaţiei.
Un purtător de cuvânt al conducerii Bisericii Ortodoxe a Greciei a declarat agenţiei Romfea.gr că informaţiile din presă ar putea "urmări anumite scopuri".
Biserica a anunţat că problema va fi adusă în faţa Sfântului Sinod doar după prezentarea rezultatelor investigaţiei.
Grecia a fost nevoită să ceară două programe succesive de ajutor financiar extern, însumând 240 de miliarde de euro, după ce îndatorarea foarte ridicată a statului a adus ţara aproape de faliment. Programele de ajutor extern au fost condiţionate de măsuri dure de austeritate, între care reduceri de salarii şi pensii, precum şi concedieri în sectorul de stat. Evaziunea fiscală a fost identificată ca o posibilă sursă de venituri importante pentru stat, însă autorităţile