Moinestenii se pot bucura de finalizarea unui nou proiect derulat de autoritatile locale din localitate. Este vorba de reamenajarea Parcului Bai (cu o suprafata totala de 3,84 ha), care a capatat astfel o noua fata, oferind excelente conditii de agrement, dupa o serie de lucrari care au durat circa patru luni. Valoarea totala a investitiei s-a ridicat la aproximativ 500.000 de euro proveniti din fonduri europene accesate de Primarie.
O atentie speciala a fost acordata izvoarelor minerale si spatiilor amenajate pentru activitatile recreative, avand in vedere preocuparea administratiei locale de transformare treptata a localitatii intr-una care sa fie perceputa mai mult ca o statiune balneo-climaterica decat ca una petroliera, industriala.
“Acest proiect a fost, este si cred ca va ramane o emblema a municipiului nostru, un loc in care cu siguranta ne vom aduce aminte de anii tineretii, ne vom plimba copiii si mai tarziu nepotii, beneficiind si de tratamentele pe care ni le ofera cu generozitate natura”, a declarat dl Viorel Ilie, primarul Moinestiului.
Izvoarele minerale din Parcul Bai au fost descoperite in anul 1860, in timp ce se sapa la un put de petrol, acestea fiind folosite pana in anul 1950, dupa care au fost abandonate. Din 1959 au inceput a fi refolosite pentru cura de bai pana in 1989, dupa care s-a sistat utilizarea lor.
In 1909, Primaria Moinesti a preluat prin contract de la Societatea Romana pentru Industrie si Comertul cu Petrol terenul cu izvoarele minerale din Parcul Bai, care a fost imprejmuit, iar in interiorul acestuia s-au plantat diverse specii de arbori si s-au construit 10 cabine pentru bai. Aceasta a fost si perioada in care renumitul pictor Stefan Luchian descins la Moinesti pentru o cura balneara, descrie peisajul “scanteietor” in cele cateva tablouri pictate pe timpul sederii sale.
Potrivit studiilor