Lume multă la Gaudeamus. Ultima zi a Târgului a prilejuit o dezbatere pe un subiect sensibil pentru intelectualii din România Sursa: ADRIAN SCUTARIU
Viciile societăţii, calitatea îndoielnică a liderilor, corupţia, problemele din educaţie, impostura academică dar şi lipsa unui sistem meritocratic se numără printre factorii care ne opresc să fim candidaţi serioşi pentru celebrul Nobel.
O dezbatere aprinsă în ultima zi a târgului Gaudeamus a fost prilejuită de cartea Alinei Mungiu Pippidi, „De ce nu iau românii premiul Nobel”. La discuţii au participat atât nume cunoscute: Daniel Dăianu, Emil Hurezeanu, Alina Mungiu Pippidi, Vasile Ernu, Daniel Cristea Enache şi secretarul de stat din Ministerul Finanţelor, Liviu Voinea, cât şi publicul.
Simon Toyne: "Un scriitor trebuie să ignore cronicile"
Invitaţii au dat posibile răspunsuri, unele cu umor, cum ar fi cele ale lui Liviu Voinea, „Un milion de euro e prea puţin, dacă mai scazi şi şpaga”, sau „dacă s-ar da un Nobel pentru evaziune fiscală, sigur l-am lua în fiecare an”, până la unele care te pun serios pe gânduri: „România este o ţară mozaicată. Reuneşte atât trăsături europene, cât şi trăsături ale unei societăţi subdezvoltate, la modul cel mai serios. Învătământul se deteriorează, ca şi sistemul medical. Ne îndreptăm către secolul al XIX-lea”, spune Dăianu.
Bilanţ la Gaudeamus
Duminică a fost ultima zi a Târgului Internaţional Gaudeamus - Carte de învăţătură 2012. Desfăşurat în perioada 21-25 noiembrie, organizatorii spun că este anul în care târgul a atras cei mai mulţi tineri. Cei mai mulţi vizitatori au venit sâmbătă, în jur de 40.000, ceea ce a înseamnat de patru ori mai mult decât s-au înregistrat în primele trei zile.
Patapievici: „Pagina ultimă este cheia”
Organizatorii au povestit că pentru prima dată la Gaudeamus au venit 28 de autocare din provincie, aducând vizitatori