Un plan de restructurare agreat de băncile creditoare, aplicat pe o perioadă de șase luni, poate transforma Oltchim într-o companie viabilă, atrăgătoare pentru potențialii investitori, susţin autorităţile.
Acordul cu principalii creditori ai Oltchim este deja o certitudine. Acesta vizează asigurarea finanțării pentru reluarea activității combinatului, restructurarea și pregătirea pentru o nouă privatizare, a declarat Daniel Chițoiu, ministrul economiei, într-un interviu pentru hotnews.ro. Potrivit acestuia, restructurarea presupune inclusiv externalizarea unor activități și servicii conexe din cadrul combinatului. Până una alta, trebuie reluată activitatea Oltchim. Altfel, a subliniat oficialul, combinatul nu va mai putea fi repornit decât peste un an și jumătate. Recent, Guvernul a aprobat un memorandum privind semnarea unui acord cu băncile creditoare și managementul companiei, ceea ce presupune ca activitatea combinatului să ajungă la o capacitate de 65% până la mijlocul lunii decembrie. După ce privatizarea Oltchim a eșuat, în luna septembrie, s-au căutat tot felul de soluții pentru redresarea societății. Teoretic, autoritățile române ar trebui să prezinte Comisiei Europene planul de restructurare pentru obținerea unui aviz favorabil privind acordarea unui ajutor de 20 de milioane de euro.
Conform aceleiași surse, ideea insolvenței combinatului „iese din discuție“, atâta timp cât există un acord cu principalii creditori. Mai mult, Chițoiu a spus că băncile vor să fie angajată în restructurare o firmă de renume internațional, care să aprobe planul propus de managementul Oltchim. Cu mențiunea că, în urmă cu două-trei luni, principalii creditori au propus compania Alvarez & Marsal.
Oltchim trebuie „decăpușat“
Pe de altă parte, primul-ministru Victor Ponta a declarat, zilele trecute, la un post de televiziune, că „