O centrală fotovoltaică de trei megawaţi pe oră a fost inaugurată la sfârşitul săptămânii trecute în localitatea gorjeană Stoieşti, din comuna Arcani. Investiția depăşeşte cinci milioane de euro, iar parcul fotovoltaic se întinde pe o suprafață de şapte hectare. Tinmar Energy, firma care a construit parcul fotovoltaic la Arcani, a început primele probe la centrală, pentru ca până la sfârşitul acestui an investiţia să devină funcţională. Augustin Oancea, administratorul firmei care a realizat parcul fotovoltaic, a declarat că societatea pe care o reprezintă şi-a propus să construiască parcuri precum cel de la Arcani şi în alte localităţi din judeţul Gorj.
„Parcul se întinde pe o suprafaţă de şapte hectare şi are în interior circa 12.500 de panouri fotovoltaice. Panourile sunt de producţie chinezească, dar de o foarte bună calitate, cu toate autorizările europene luate. Dorim să dezvoltăm şi alte parcuri, dar, deocamdată, sunt la stadiul de proiecte şi nu dorim să vorbim mai mult acum“, a declarat Augustin Oancea, administratorul firmei care a investit cinci milioane de euro în parcul fotovoltaic de la Arcani.
Concurenţă pentru CEO
Tot mai mulţi investitori aleg să construiască parcuri fotovoltaice în diferite localităţi ale judeţului Gorj. Deşi costurile cu un astfel de proiect nu sunt deloc de neglijat, investiţia este recuperată în câţiva ani. În jurul Complexului Energetic Oltenia au început să apară producători de energie verde. Unul dintre aceştia se află la Târgu Jiu. Omul de afaceri produce energia electrică necesară funcţionării halelor de producţie pe care le deţine, iar diferenţa o vinde către CEZ. De asemenea, în această toamnă, la Târgu Cărbuneşti a fost inaugurat şantierul pentru cea mai mare investiţie germană din Gorj. Un grup de oameni de afaceri din Germania a început construcţia unuia dintre cele mai mari parcuri fot