Statutul de Capitală Culturală a Tineretului va fi acordat Clujului în anul 2015.
Clujul este primul oraş din România care va fi Capitală Europeană a Tineretului în anul 2015. Anunţul a fost făcut de primarul Emil Boc, iar pentru a celebra acest titlu, duminică seară au fost organizate un concert Grimus în Piaţa Unirii, precum şi un foc de artificii. Titlul obţinut de Cluj este cel mai important obţinut la nivel continental de un oraş românesc, după cel obţinut de Sibiu, care a fost în anul 2007 Capitală Culturală Europeană.
Competitori puternici
În această competiţie, Clujul a învins oraşele Vilnius, care este capitala Lituaniei, Varna, care este cel mai important port al Bulgariei, precum şi Ivanovov, de lângă Moscova, un oraş rusesc care a anunţat un buget record, de circa 100 de milioane de euro, care ar fi urmat să fie investit în eventualitatea în care ar fi câştigat acest titlu. La nivel continental, există un singur oraş care primeşte, în fiecare an, titlul de Capitală Europeană a Tineretului.
Creşterea turismului
Pentru Cluj-Napoca, bugetul proiectului va fi de 5,7 milioane de euro. Acest proiect ar urma să asigure o bună mobilizare a resurselor de tineret, în principal a celor circa 100.000 de studenţi, masteranzi şi doctoranzi din Cluj. De asemenea, el ar urma să aducă o creştere a turismului de circa 20 la sută.
"Documentaţia acestor proiecte este de fapt numai un fel de rău necesar în atingerea scopului - mult mai important e, cum îşi poate găsi oraşul caracteristicile unice pentru planificarea programelor de mare anvergură. În acest caz e nevoie de o cooperare strânsă între autorităţile locale publice şi un şir de asociaţii şi organizaţii, cei din urmă având rolul de a iniţia proiecte şi activităţi pe care, în caz de succes, le vor implementa. Între obiectivele principale ale programului figurează şi întărirea rela