Şefii din învăţământul preuniversitar încearcă să salveze bacalaureatul din 2013 cu ajutorul simulărilor programate zilele acestea, dar şi anul viitor. În ultimii ani, rata de promovabilitate la Bac nu a depăşit 60%. Astăzi au avut loc simulările pen tru elevii de clasa a 8-a la limba română. Profesorii spun că un elev care intră nepregătit în liceu are şanse mici să recupereze în patru ani şi să ia o notă bună la bacalaureat.
Cu ajutorul simulării repetate a examenelor, chiar şi a celor de la clasa a 8-a pentru testele naţionale, Inspectoratul Şcolar Cluj consideră că poate să ridice cu peste 10 procente rata de promovabilitate la bacalaureatul din 2013.
"Dacă noi nu vom reveni la clasa a 9-a cu intrare de minimum cinci la liceu, atunci niciodată nu vom putea obţine rezultate foarte bune la bac. In momentul in care un copil iti intră la liceu cum se intâmplă acum cu 2.20, ca tu să-l aduci la peste 6 este un lucru foarte dificil", a declarat Valentin Cuibus, inspector şcolar judeţul Cluj.
In Cluj-Napoca există şcoli care au folosit deja metoda simulării examenelor.
"Noi şi anul trecut am făcut simulări la toate materiile de bacalaureat in două perioade si se pot vedea in momentul finalizarii acestora nivelul de pregatire a elevilor pentru bac. Noi am avut o promovabilitate foarte bună la bac", Camelia Tanţău, directorul Colegiul Tehnic Anghel Saligny
Simularea examenelor naţionale şi a bacalaureatului se fac exact în aceleaşi condiţii în care elevii le vor da anul viitor.
Simulările care au loc săptămâna aceasta pentru elevii de clasa a 8-a şi cele din luna decembrie pentru cei de clasa a 12-a fac parte dintr-o primă serie de teste. Urmează altele identice anul viitor, în luna aprilie.
Astazi si miercuri peste 5200 de elevi din judetul Cluj, provenind din 138 de scoli fac repetitie pentru testele nationale. Astazi este testul