Cercetătorii care au studiat oasele curbate ale animalelor preistorice au ajuns la concluzia că dinozaurii cântăreau mai puţin în comparaţie cu estimările făcute anterior.
Chiar faptul că oasele sunt curbe chimbă calculelele referitoare la greutatea dinozaurilor, spun specialiştii, într-un studiu publicat în livescience.com. Conform noilor estimări, este posibil ca masivitatea acestora să fi fost supraeevaluată.
Aproape toate dovezile existenţei dinozaurilor sunt fragmente ale scheletelor acestora, cu rare excepţii constând în bucăţi fosilizate de piele, pene, blană sau ţesut relativ moale. Greutatea pe care au avut-o cândva terbuie, aşadar, estimată din analiza oaselor dinozaurilor.
Acest lucru s-a efectuat anterior prin măsurarea circumferinţei oaselor de la picioare, prin comparaţie cu raporturile dintre aceste date cu masa organismelor actuale, a explicat Charlotte Brassey, de la University of Manchester, din Marea Britanie. Calculele au fost făcute fără a considera forma acestor oase, modelul din ecuaţie fiind drept, asemănător unei coloane. Totuşi, neregularităţile pe care le au formele oaselor fac să difere rezultatele ecuaţiilor, a adăugat ea.
Picioarele dinozaurilor
Pentru a reduce erorile date de simplificarea formei picioarelor în calcule, oamenii de ştiinţă au elaborat modele complexe 3D ale acestora pentru exemplare din opt specii moderne de animale cât mai diferite: girafa, vulturul alb, flamingo, ariciul, murre (o specie de păsări de talie mare), castorul, o varietate de hamster, una de maimuţă; un papagal, un dihor şi o nevăstuică.
Cercetătorii au supus modelele la încărcături de greutăţi diferite şi au constatat că cea mai mică schimbarea a poziţiei sau direcţiei încărcăturii a schimbat semnificativ curbura oaselor. Simplificarea modelului picioarelor din studiile anterioare ar fi subestimat presiunea exercitată as