După ce Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a depistat şi distrus, zilele trecute, 120 de tone de grapefruit, fructe aduse din Turcia care depăşeau limita de reziduuri de pesticide, Ministerul Agriculturii a decis ca toate importurile de fructe din această ţară să fie supuse controlului amănunţit. Din păcate, problema fructelor şi a legumelor infestate cu pesticide nu se rezumă doar la importurile din Turcia, aceleaşi bănuieli legate de concentraţia mare de substanţe chimice planând şi asupra unor produse de acest gen aduse în România din alte ţări, inclusiv din spaţiul european.
Suspectate doar importurile din Turcia
Cantitatea foarte mare de fructe importate din Turcia, la care se depăşeau cu mult concentraţiile admise de substanţe chimice reziduale, în urma tratării cu pesticide, a determinat Ministerul Agriculturii să solicite iniţierea unor controale la nivel naţional. “E vorba de un pesticid, mai exact de un fungicid identificat într-o doză peste cea admisă de către regulamentele europene. E un fungicid folosit pentru combaterea bolilor şi dăunătorilor la aceste plante care, folosit în cantităţi maxime, poate aduce efecte negative şi animalelor, dar în special consumului uman”, afirmă Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.
Întrebat dacă din cauza acestei probleme Turcia este un “punct suspect” în ceea ce priveşte importurile, Constantin a răspuns că “deja este”. “De aceea, cel puţin o perioadă de acum înainte trebuie să analizăm cu mai mare atenţie toate importurile de fructe din Turcia”, a adăugat ministrul.
Expertiza de laborator a indicat depăşiri ale limitelor maxime admise de reziduuri de pesticide pentru substanţa activă imazalil din probe prelevate dintr-un lot de şase transporturi din Turcia, a câte 20 de tone fiecare. Imazalil este o substanţă activă, cu ac