Deşi mai mult de jumătate dintre moldoveni sunt în favoarea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) şi apreciază, în proporţie de 74%, ca fiind foarte bune relaţiile cu aceasta, Vladimir Putin rămâne liderul internaţional care se bucură de cea mai mare încredere din partea lor.
Odată cu venirea la guvernare, la Chişinău, a Alianţei pentru Integrarea Europeană, politica externă a Republicii Moldova a fost orientată către îmbunătăţirea relaţiilor cu UE şi îndeplinirea criteriilor de aderare, însă această schimbare nu a avut aceeaşi amploare în rândul opiniei publice.
În plan extern, relaţiile bilaterale care se mai bucură de aprecieri sunt cele cu Ucraina (76%), cu România (73%), cu Statele Unite ale Americii (SUA) (68%) şi cu Rusia (68%) - care are, totodată, şi cele mai nefavorabile aprecieri, din partea a 24,5% dintre moldoveni.
Printre liderii care îi urmează lui Vladimir Putin ca grad de încredere, se numără Angela Merkel (52%), Barack Obama (49%) şi Traian Băsescu (38%). Trebuie, însă, remarcat că, în timp ce Vladimir Putin rămâne necunoscut unui număr insignifiant de moldoveni, mulţi dintre ei nu au auzit nici de cancelarul german (16%), nici de preşedintele francez Francois Hollande (49%) sau de premierul britanic David Cameron (51%).
Divizarea 50%-50% în privinţa necesităţii schimbării constituţiei este depăşită când se pune problema păstrării neutralităţii statului, cu care sunt de acord 73% dintre cetăţeni.
Deşi, potrivit Barometrului Opiniei Publice din Republica Moldova, în rândul partidelor, cel mai mare grad de încredere este manifestat faţă de Partidul Liberal Democrat (PLDM), membru al Alianţei, Partidul Comunist (PCRM) continuă să beneficieze de încrederea a 32% dintre moldoveni, iar Vladimir Voronin, liderul comunist, dacă mâine ar fi alegeri, ar primi voturile a 19% dintre cetăţeni, fiind urmat îndeapro