În plin război rece, Statele Unite ale Americii luau în calcul declanşarea unei explozii nucleare pe Lună, pentru a intimida Uniunea Sovietică, scrie Daily Mail, preluată de media internaţionale. Sursa: Reuters
Proiectul secret al Agenţiei spaţiale americane (NASA), cu titlul inofensiv „Studierea posibilităţii unui zbor de cercetare pe Lună” sau „Proiectul A119” era programat să fie pus în aplicare în anul 1959.
O rachetă cu un dispozitiv nuclear de mici dimensiuni ar fi trebuit să fie lansată dintr-un loc, al cărui nume nu se menţionează, şi să ajungă pe Lună.
În urma impactului rachetei cu suprafaţa satelitului Pământului urma să rezulte o explozie.
Iniţial, autorii proiectului vroiau să utilizeze în acest scop o bombă cu hidrogen, însă ideea a fost abandonată din cauza greutăţii prea mari a proiectilului. Racheta nu ar fi putut să se desprindă de Pământ în momentul lansării din cauza unei astfel de greutăţi.
Acest proiect al NASA apărea în contextul în care aviaţia americană primise în dotare primele rachete balistice intercontinentale. După lansarea primului satelit de către Uniunea Sovietică, Washingtonul începuse să se gândească serios la un astfel de plan.
În cele din urmă, Pentagonul a renunţat la respectiva idee din considerentul că, în cazul în care ceva nu ar fi mers conform planului, existenţa omenirii însăşi, nu doar a sovieticilor, ar fi fost pusă în pericol.
În plus, unii savanţi americani şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibila contaminare a Lunii cu substanţe radioactive în cazul unei astfel de explozii.
Planurile secrete ale NASA, în baza calculelor întreprinse de savantul Carl Sagan, au fost evocate încă în anul 2000, de fizicianul Leonard Reiffel, care anterior ocupase postul de director adjunct al Agenţiei Spaţiale americane, într-un interviu acordat