Zi decisivă pentru soarta Greciei, care aşteaptă să primească banii necesari pentru a supravieţui în următorea perioadă. Cele 31 de miliarde de euro aşteptate din vară şi pentru deblocarea cărora Atena a recurs la noi măsuri de austeritate ar trebui să intre rapid în vistieria statului elen falimentar, pentru evitarea unui colaps, însă până acum finanţatorii internaţionali nu s-au pus de acord între ei.
Miniştrii de Finanţe ai zonei euro şi alţi creditori ai Greciei, precum FMI şi BCE, se reunesc luni la Bruxelles. Guvernul de la Atena şi-a făcut temele la timp şi a tăiat din nou pensii şi salarii şi posturi în administraţie, pentru a face pe placul creditorilor. Aceştia însă se pare că nu-şi fac datoria faţă de Grecia şi întârzie deblocarea tranşei de peste 30 de miliarde de euro, din cauza unor neînţelegeri între creditori.
Există neînţelegerile între statele membre ale Uniunii Europene, generate de refuzul statelor creditoare de a reduce dobânzile impuse Atenei. Există apoi neînţelegerile între Uniunea Europeană, care a acceptat ideea ca Greciei să i se dea timp şi FMI, care vrea ca reformele să fie accelerate, deficitul bugetar să scadă sub două procente până în 2016, iar până în 2020, datoria publică să fie adusă sub 120% din PIB.
Forţate totuşi de criza care se adânceşte, se pare că statele zonei euro au ajuns zilele trecute la un acord privind sprijinirea Greciei în procesul de reducere a datoriei şi nu ar mai rămâne acum altceva de făcut decât ca Uniunea Europeană să se pună de acord şi cu Fondul Monetar.
Între timp, în Grecia, statisticile sunt tot mai sumbre: acestea arată clar că recesiunea se va prelungi, iar şomajul va creşte, reducând şansele Atenei de a ieşi cât mai rapid din cercul vicios al datoriilor.
Zi decisivă pentru soarta Greciei, care aşteaptă să primească banii necesari pentru a supravieţui în următorea per