Cardul Naţional de Sănătate, a cărui elaborare a început experimental pe loturi mici, ar putea fi folosit şi de categoriile exceptate de la plata transportului în comun, pentru validarea călătoriei, a anunţat, luni, medicul şef al CNAS, Marius Filip, la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform.
"Primele carduri au fost elaborate în cadrul proiectului pilot care a început la Arad. Este vorba despre aproximativ 300 de bucăţi. Un al doilea pilot, pentru care vor fi elaborate aproximativ 100.000 de carduri, va fi utilizat în centrele de dializă, iar dacă sistemul funcţionează bine, după 1 ianuarie 2013 va începe elaborarea a un milion de carduri pe lună", a spus Marius Filip la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform, organizată de agenţia de presă Mediafax şi ARPIM, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii.
Filip a ţinut să precizeze că există o solicitare de la Ministerul Transporturilor potrivit căreia toate persoanele exceptate de la plata transportului în comun să poată validate călătoria folosind cardul de sănătate la urcarea în mijloacele de transport.
"De exemplu pensionarii, veteranii de război şi toate celelalte categorii ar puta utiliza cardul de sănătate pentru validarea călătoriei, reuşind astfel să validăm de fapt calitatea de asigurat a respectivelor categorii, întrucât în prezent această acţiune se face de către ANAF şi Ministerul Administraţiei şi Internelor, iar 10 la sută dintre pacienţii trimişi de aceste instituţii au erori", a precizat Marius Filip.
Medicul şef al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a precizat că activitatea Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI) a fost reluată luni dimineaţă, după ce aceasta a fost oprită în 22 noiembrie, de la ora 18.00.
În ce priveşte reţetele electronice, Marius Filip a spus că de la 1 iulie şi până în 21 noiembrie au fost prescrise 4.079.987 de tratamente în