Jurnaliști și reprezentanți ai societății civile au întors pe toate fețele subiectul „Mai este Ungaria o democrație?”, într-o dezbatere aprinsă care a avut loc la Praga, în cadrul conferinței internaționale Forum 2000. Ziariștii maghiari au prezentat puncte de vedere opuse asupra stadiului democrației din Ungaria. Sursa: Reuters
Uniunea Europeană a fost foarte aproape, la începutul acestui an, de a lua o decizie extrem de dificilă, şi anume suspendarea dreptului de vot al unui stat care a încălcat grav valorile europene.
Ungariei i s-au reproşat grave încălcări ale democraţiei și, pentru prima dată în istorie, discuţiile privind respectarea democraţiei statului de drept, libertăţii de exprimare, valorile fundamentale ale Uniunii Europene, nu s-au referit la o ţară din lumea a treia sau o ţară terţă, ci chiar la un membru al UE.
Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a anunţat că a deschis trei dosare pentru încălcarea de către Ungaria a Tratatului European. Era vorba de nerespectarea normelor europene în ceea ce priveşte independenţa Băncii Naţionale a Ungariei, vârsta de pensionare a judecătorilor şi independenţa Autorităţii de Protecţie a Datelor, trei chestiuni care au făcut obiectul declanşării procedurii de infringement. Au existat și îngrijorări cu privire la libertatea presei, după cum spunea președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, iar comisarul european Neelie Kroes a trimis o scrisoare guvernului maghiar, în care cerea îmbunătăţirea acestui aspect.
Endre B. Bojtar, redactor-șef al săptămânalului de centru-stânga „Magyar Narancs”, recunoștea, în context, că problema democrației în Ungaria este o problemă pe care cetățenii „și-o pun în fiecare zi”. „Nu putem spune că este o democrație așa cum era, dar nu putem spune nici că nu e o democrație. Schimbările instituționale, care au fost făcute în ultimii doi ani