Premierul britanic, David Cameron, a reuşit să-şi refacă prestigiul în Partidul Conservator al cărui lider este, prin poziţia sa inflexibilă la negocierea bugetului Uniunii Europene, la Bruxelles, săptămâna trecută.
Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej
Poziţia lui David Cameron i-ar putea încuraja însă pe eurosceptici să insiste pentru convocarea unui referendum în 2015 privind relația Marii Britanii cu Uniunea Europeană.
David Cameron urmează să facă luni o declarație în Camera Comunelor privind rezultatul negocierilor de la summitul UE cu privire la bugetul comunitar în perioada 2014–2020.
Negocierile s-au încheiat fără rezultat, în mare măsură din cauza poziției britanice de a cere reducerea în termeni reali a cheltuielilor bugetare, în concordanță cu reducerile din bugetele naționale.
Poziția britanică a fost sprijinită de această dată nu doar de Germania, ci și de statele nordice, care sunt cele mai mari contribuitoare pe cap de locuitor la bugetul Uniunii.
De cealaltă parte s-au situat Franța, Spania și Polonia, cele mai mari beneficiare ale subvențiilor agricole, dar și statele mai sărace, printre care și România, care se tem că fondurile de care au atâta nevoie vor seca, dacă bugetul este redus.
Cameron şi euroscepticii
Prin poziția sa intransigentă, Cameron a făcut pe plac aripii eurosceptice din Partidul Conservator și a evitat o situație dificilă la viitoarea ratificare a bugetului în Parlament.
Luna trecută, rebelii conservatori, cărora li s-a alăturat și Partidul Laburist din Opoziție, au reușit să impună adoptarea în Camera Comunelor a unei moțiuni care cerea Guvernului să obțină reducerea în termeni reali a bugetului UE.
După summit-ul de la Bruxelles, Partidul Laburist a încercat să-l prezinte pe Cameron ca izolat în Europa, dar alăturarea statelor nordice poziției britani