Peste 15.600 de studenţi străini sunt în prezent în învăţământul public şi privat din România, cei mai mulţi provenind din Republica Moldova, Tunisia şi Israel, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică. Ei contribuie anual la bugetele universităţilor cu taxe cuprinse între 500 şi 2.200 de euro, în total generând venituri de 16 mil. euro.
Facultăţile au politici de taxare diferite pentru studenţii străini, astfel că dacă cei care provin din Republica Moldova sunt scutiţi de taxe, cei care provin din state membre ale UE plătesc aceleaşi taxe precum studenţii români (în medie, 500 de euro/an), iar cei din restul statelor plătesc anual minimum 2.200 de euro pentru şcolarizare.
Străinii care vor să se înscrie la cursurile de licenţă din învăţămâtul românesc sunt obligaţi să absolve un an pregătitor, în care să deprindă cunoştinţele de bază ale limbii române şi ale materiei relevante pentru specializarea pe care şi-o aleg în ciclul de licenţă.
După studenţii care provin din Republica Moldova (peste 6.000 în prezent), numărul cel mai mare este reprezentat de tunisieni, peste 1.150 de studenţi din România provenind din Tunisia. Aceştia, alături de alţi 4.000 de studenţi din afara statelor membre UE plătesc taxe de 11,3 milioane de euro anual pentru studiile în limba română.
"Unul dintre motivele pentru care în România există mult mai mulţi studenţi moldoveni decât din orice altă zonă geografică este politica asumată a ţării noastre de a îi trata pe aceştia preferenţial, prin care statul îi scuteşte de taxe şi de plata căminului. De altfel, chiar şi pentru românii din Bulgaria sau Albania există acest parteneriat", spune Ion Ciucă, directorul Direcţiei de finanţare pentru învăţământul superior din cadrul Ministerului Educaţiei. Potrivit lui, un alt motiv pentru care tinerii din Moldova sunt tentaţi să vină la st