Nu toate formele de cancer mamar diagnosticate cu ajutorul mamografiilor şi confirmate cu analize amănunţite uzuale necesită tratamente agresive. Testele genetice pentru identificarea precisă a cancerului cu adevărat periculos nu se realizează în România şi costă peste 3.000 de euro.
Relevanţa mamografiilor este pusă sub semnul întrebării de specialiştii americani după ce un studiu de amploare a arătat că, în SUA, peste un milion din tratamentele pentru cancer mamar depistate prin mamografie sunt inutile.
„Cancerul de sân este supradiagnosticat prin mamografii. Peste un milion de femei au fost tratate cu chimioterapie sau radioterapie pentru cancer mamar în stadiu incipient, deşi forma de cancer de care sufereau nu le-ar fi provocat niciodată probleme serioase de sănătate", a semnalat medicul Gilbert Welch, coordonatorul studiului pentru publicaţia „The New York Times".
El spune că nu există o metodă precisă de identificare a formelor agresive de cancer în stadiu incipient şi că mamografiile, investigaţii iradiante care „văd" tumorile mai mari de 3 milimetri, fac mai mult rău decât bine în această situaţie.
Fiecare caz trebuie tratat individual
„Nu putem generaliza, fiecare caz este unic. Mamografia poate indica nişte leziuni, dar niciodată nu se administrează tratament înaintea confirmării diagnosticului prin realizarea unor investigaţii suplimentare, cum este ecografia, precum şi, eventual, puncţia-biopsie, dacă este nevoie. O puncţie-biopsie bine interpretată poate da informaţii inclusiv despre agresivitatea cancerului", subliniază medicul primar chirurg oncolog Florin Radu, şeful Secţiei Chirurgie III din cadrul Institutului Oncologic Bucureşti.
Medicul Florin Radu spune că la noi nu poate fi vorba despre o supradiagnosticare a cancerului de sân, fiindcă, „din păcate, în România, foarte multe paciente vin la doctor atunci când