Doi drumeți, patru județe, 22 de zile de aventură și 40 de castele transilvănene vizitate. Cu aparatul foto la gât, Botond şi Zsuzsánna au luat la pas Ardealul în căutarea castelelor și conacelor boierești care altădată erau mândria comunităților locale. Astăzi, fostele reședințe nobiliare ale grofilor din Ardeal au ajuns doar niște ruine, părăsite, uitate sau împinse în anonimat din cauza indiferenței celor care le patronează. Aventura celor doi nu a fost însă doar de plăcere, ci reprezintă primul pas dintr-un proiect mult mai complex care se ambiționează să șteargă praful așternut pe imaginea castelelor transilvănene.
Püsök Botond (26 de ani) și Demeter Zsuzsánna (27 de ani), ambii pasionați de istorie și de poveștile medievale, dar și de arta fotografică, au plecat în luna august a acestui an într-o drumeție inedită, care le-a dat ocazia să cunoască o bucățică din istoria pierdută a Transilvaniei.
Aventurierii, așa cum au fost ei mai departe cunoscuți, au fost, de fapt, norocoșii căștigători ai unui concurs organizat de o fundație clujeană care și-a propus să investigheze starea actuală a castelelor din Transilvania și să demareze ulterior un program de protejare și dezvoltare sustenabilă a acestora. Grupul PONT, inițiatorii proiectului „Castel în Transilvania” spun că ideea le-a venit din dorința de a surprinde cât mai bine și cât mai corect realitatea acestor castele uitate, iar evaluarea oferită de turiștii „de ocazie” s-a dovedit cel mai sincer demers. În condițiile în care în întreaga zonă ardelenească există peste 600 de castele și conace atestate documentar, doar 40 de castele au fost alese în prima fază a proiectului. „Ne-am gândit ca prima dată să alegem patru județe pentru că aici e concentrarea cea mai mare de castele. Este vorba despre Sibiu, Mureș, Cluj și Bistrița. Noi încercăm de mai bine de un an și jumătate să creăm o bază de date a aces