Olanele din lut ars descoperite vineri dimineaţă la Cîmpineanca, în timpul excavărilor pentru montarea conductelor de apă şi canalizare, datează după anul 1837 şi fac parte din vechea conductă principală de apă care pornea de la Faraoane, trecea prin Cîmpineanca şi alimenta Focşaniul.
Un arheolog de la Muzeul Vrancei a mers ieri la faţa locului şi a constatat că fragmentele descoperite în pământ, chiar sub drumul judeţean care tranzitează comuna, la o adâncime de 2,5-3 metri, erau în stare perfectă, fiind o adevărată mostră de măiestrie inginerească, reuşind să reziste 175 de ani sub pământ. ”Fragmentele descoperite fac parte din vechea reţea de alimentare cu apă a Focşaniului, de pe vremea domnitorului Constantin Brâncoveanu. Au fost descoperite într-o stare impecabilă. Sunt olane din lut ars, cu o protecţie din cărămizi şi bolovani de râu, îmbinate cu mortar, făcut din piatră de var şi nisip. Sistemul este unul foarte bine închegat, olanele sunt mai mari decât cele pe care le-am descoperit în Piaţa Unirii, s-au păstrat foarte bine, fiind bine întărite. Au fost găsite în sistemul lor de protecţie naturală, în pământ. Conducta fiind în perfectă stare, credem că şi apa care trecea pe aici era foarte curată”, ne-a declarat arheologul Aurora Apostu, de la Muzeul Vrancei.
Descoperirea de la Cîmpineanca este unică întrucât conducta a fost găsită la adâncime mare, cum specialiştii de la Muzeu nu au mai văzut în altă parte. Arheologii urmează să recupereze fragmentele descoperite şi să le aducă la muzeu. De asemenea, aceştia vor face o supraveghere arheologică a lucrărilor de montare a noilor conducte în această zonă, pentru ca lucrările să nu afecteze vechea conductă din lut ars.
O descoperire similară a fost făcută în Piaţa Unirii, însă în acest caz olanele au fost găsite la o adâncime de 70 de centimetri şi compoziţia era diferită, deşi sistemul