Costurile ridicate pentru asistenţă şi tratament, bugetul insuficient, tehnologia veche, salariile, lipsa personalului şi a profesionalismului, precum şi capacitatea instituţională slabă reprezintă, în continuare, principalele probleme ale sistemului de sănătate, potrivit reprezentanţilor companiei "Philips", producător în domeniul tehnicii sanitare.
Potrivit acestora, la nivel global, există un deficit de 4 milioane de persoane care să lucreze în domeniu. În ţările dezvoltate, cheltuielile pentru formarea specialiştilor din sănătate se ridică la o jumătate de miliard de dolari, iar, după formare, aceste persoane emigrează, au mai spus sursele citate.
Ţara noastră alocă sănătăţii doar 5,6% din PIB, comparativ cu 12% din PIB - proporţia pe care ţări precum Austria sau Olanda o alocă sănătăţii. Astfel, România cheltuieşte anual în jur de 700 de euro pe cap de locuitor, iar statele menţionate - circa 4.000 de euro.
Din banii cheltuiţi în sănătate, 41%-42% merg către spitale, 14% la ambulatoriu şi 2% în administraţie, în timp ce în Cehia şi Germania pentru partea administrativă se alocă 0,2% şi, respeciv, 0,1% din totalul sumelor destinate sistemului sanitar.
O soluţie pentru finanţarea sectorului o reprezintă fondurile europene.
Reprezentanţii Philips au subliniat, ieri, în cadrul unei întâlniri cu presa, că, în exerciţiul bugetar 2007-2013, pentru spitale au fost alocate 148 de milioane de euro, adică 1% din valoarea totală alocată pentru România, în timp ce Ungaria a beneficiat de 1,3 miliarde euro pentru acest domeniu.
La noi, au fost contractate lucrări de 165 de milioane de euro, pentru modernizarea a 59 de spitale şi achiziţionarea de echipamente, lucrările pentru 12 dintre unităţile spitaliceşti fiind finalizate şi restul aflându-se în derulare. Cererea a depăşit cu 200% valoarea alocată iniţial, au menţionat sursele citate. @