Protest la Cluj, dar şi în alte oraşe mari din ţară, împotriva defrişărilor şi a poluării naturii, mâine seară.
Acţiunile de protest vor avea loc la Bucureşti lângă fântâna de la Universitate, la Cluj Napoca în Piaţa Unirii, şi la Timişoara lângă catedrală. Protestatarii spun că vor afişa bannere şi afişe "pentru conştientizare publică în vederea problemelor cu care se confruntă natura României în prezent: tăierile de păduri, masacrul faunei, proiectele ce distrug natura şi totodată, slaba reacţie a autorităţilor referitor la aceste probleme".
Organizaţiile ce s-au grupat în mişcarea Alianţa pentru Diversitatea Naturii au decis sa formuleze o petiţie cu privire la problemele mai sus menţionate, peţitie ce a adunat până în momentul de faţă peste 1.500 de semnături online şi care va fi înaintată autorităţilor statului în perioada următoare protestului.
Iată lista problemelor identificate de ONG-urile protestatare:
1) Taierile masive si iresponsabile de paduri, au dus la situatia ca in prezent 29% din suprafata României sa mai fie impadurita, fata de media padurilor Uniunii Europene, care este de 42%. Jumatate, mai exact 48,95% din suprafetele despadurite in perioada 2000-2011 se afla în actualele arii protejate.
Mai grav este faptul ca sunt vizate si afectate chiar padurile virgine, acestea fiind printre cele mai valoroase." (sursa: Greenpeace)
2) Demararea "goanei dupa energia verde" ofera posibilitatea construirii a sute sau chiar mii de microhidrocentrale pe raurile de munte. Practic orice curs de apa este amenintat! Aceasta inseamna distugerea ireversibila a unor sectoare de rau prin captarea apei si modificarea albiei. Situatiile intalnite pe raurile pe care s-au demarat astfel de proiecte ne alimenteaza temerile si ne permit sa anticipam dimensiunea dezastrului: kilometri intregi de albie rasi de pe suprafata pamantului cu toat