Întâmplările care dau viață bibliotecii comunale din Bîra sunt redate în volumul “Căutătorii de povești”, lansat pe 23 noiembrie la Tîrgul de carte “Gaudeamus” din București.
Biblioteca comunală din Bîra reprezintă personajul principal al uneia din cele 50 de povești din volumul “Căutătorii de povești”, lansat oficial la Târgul de carte “Gaudeamus”, pe 23 noiembrie. Cartea se va regăsi în peste 2.000 de biblioteci din țară și este disponibilă și în format electronic – www.cautatoriidepovesti.ro -, fiind deja downloadată de peste 5.000 de ori. Punctul comun al acestor povești este acela că vorbesc despre micile, dar neștiutele, victorii ale unor oameni din zone cărora nimeni nu le dădea vreo șansă de reușită. Astfel, istoriile semenilor lor pot inspira oamenii să schimbe lumea în bine. Volumul colectiv, editat de Humanitas, reprezintă o pledoarie pentru viața bibliotecilor publice românești, pentru redefinirea rolului lor în comunitățile respective. “Căutătorii de povești” este o campanie inițiată de programul Biblionet, prin care peste 2.000 de biblioteci din România au fost dotate cu calculatoare și conectate la internet, redefinind rolul acestora în cadrul comunității locale.
Proiecții de filme și centru APIA
Odată cu calculatoarele și conexiunea la internet, sătenii din Bîra au descoperit ce multe lucruri, pe care le credeau departe, se află doar la distanță de un click. Așa că în bibliotecă nu au mai intrat doar oamenii care căutau o carte de citit, cu care să-și alunge plictiseala în serile de iarnă, și copiii trimiși de profesori, cu lista lecturilor suplimentare în mână. “Cei mai mulți dintre vizitatorii noștri sunt copiii. Vin să se joace la calculator, dar vin și pentru că au de făcut referate pentru școală. Pentru că avem numai patru calculatoare, suntem nevoiți să facem programare. Asta nu e, însă, un lucru rău, pentru că,