Statul pregăteşte un proiect normativ care va limita posibilitatea fondurilor de pensii publice administrate privat de a investi în plasamente private. Faţă de această intenţie, mai multe organizaţii, printre care Consiliul Investitorilor Străini (CIS) sau Business Leaders, au reacţionat în termeni destul de fermi.
Steven van Groningen, preşedintele CIS, a spus, într-un briefing organizat de Camera de Comerţ Britanico-Română, că o astfel de limitare „nu este deloc binevenită, în contextul în care România are nevoie de investiţii pentru a-şi asigura creşterea economică“.
Scrisoare deschisă către CSSPP
La rândul său, fundaţia Romanian Business Leaders solicită, într-o scrisoare deschisă adresată Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), revizuirea proiectului de normă pentru modificarea şi completarea Normei nr. 11/2011 privind investirea şi evaluarea activelor fondurilor de pensii private, în sensul de a elimina restricţia impusă fondurilor de pensii administrate privat de a aloca fonduri în investiţii private de capital.
„Fondurile de investiţii private de capital au direcţionat plasamente în Romania, în general spre companii cu capital autohton, sprijinindu-le să se dezvolte în continuare. Posibilitatea iniţial prevăzută ca fondurile de pensii să poată finanţa fondurile de investiţii private de capital deschidea noi oportunităţi de investiţii şi dezvoltare a economiei private româneşti. Noua prevedere prin care CSSPP restricţionează fondurile private de pensii elimină oportunităţile de finanţare a companiilor româneşti şi de sprijinire a dezvoltării capitalului autohton, limitând procesul de relansare economică a României“, argumentează autorii scrisorii.
Relansarea economică va fi limitată
Potrivit Business Leaders, prevederea în cauză limitează procesul de relansare economică a României prin: