Instituția căsătoriei pierde teren în fața carierei. Așa explică psihologii faptul că tot mai mulți tineri preferă să-şi facă o carieră decât să-și întemeieze o familie. Teoria psihologilor este întărită de datele statistice care arată clar faptul că în Gorj numărul căsătoriilor a scăzut considerabil.
La nivelul județului Gorj, de la un an la altul tot mai puține cupluri aleg să-și oficializeze relațiile în fața ofițerului de stare civilă. Statisticile arată clar faptul că numărul căsătoriilor a scăzut drastic începând cu anul 2008 și până în prezent. „Numărul căsătoriilor scade drastic la nivelul județului Gorj. Spre deosebire de anul 2008, când înregistram aproximativ 3000 de căsătorii, numărul căsătoriilor a scăzut cu câteva sute și am ajuns în anul 2012, în primele 9 luni să avem puțin peste 1.000 de căsătorii”, a declarat Geo Popescu, directorul Direcției de Statistică.
Tinerii vor carieră
Psihologii explică simplu acest fenomen. Tinerii se preocupă mai mult de carieră decât să-și întemeieze o familie. Psihologii anunță și faptul că vârsta la care cuplurile decid să-și unească destinele a crescut de la 20-25 de ani la 30. „În ultimii ani tot mai puțini tineri pun pe primul plan căsătoria. Majoritatea se preocupă de pregătirea profesională, să aibă un serviciu bun, o casă, și apoi se gândesc să se căsătorească și să-și întemeieze o familie. De aceea a crescut și media de vârstă pentru căsătorie la 30 de ani”, a declarat Laura Bârdeanu, psiholog.
Târgu-Jiu face excepție
Dacă în județ căsătoriile sunt în scădere, la Primăria Târgu-Jiu sunt în creștere. Municipalitatea atrage tinerii cu căsătoriile la Poarta Sărutului din Noaptea de Revelion, dar și de Sfântul Valentin și Dragobete. „Spre deosebire de situația înregistrată la nivelul județului Gorj, la Primăria Târgu-Jiu s-a înregistrat o creștere ușoară a căsătoriilor. Dacă în 2011 am