Sistemul de educatie britanic este pozitionat pe locul sase in topul tarilor dezvoltate, arata clasamentul realizat de firma internationala Pearson.
Primul loc in top este ocupat de Finlanda, iar cel de-al doilea de Coreea de Sud. Clasamentul este realizat pe baza rezultatelor obtinute de elevi la testele internationale intre anii 2006-2010 si pe diverse statistici referitoare, precum rata de absolvire sau numarul de studenti.
Michael Barber, de la compania Pearson, a declarat ca tarile care au sisteme educationale de succes sunt cele care acorda un statut ridicat cadrelor didactice si au o "cultura" a educatiei, informeaza BBC.
Topul a fost realizat cu sprijinul Economist Intelligence Unit, iar intentia celor de la Pearson este sa realizeze o baza de date care sa permita o viziune multi-dimensionala asupra evolutiei sistemelor educationale, proiectul fiind intitulat "Curba de invatare".
Cele doua "superputeri" sunt urmate de alte trei sisteme de invatamant asiatice de inalta performanta - Hong Kong, Japonia si Singapore.
Topul tarilor dezvoltate cu cele mai performante sisteme de educatie:
- Finlanda
- Coreea de Sud
- Hong Kong
- Japonia
- Singapore
- Marea Britanie
- Olanda
- Noua Zeelanda
- Elvetia
- Canada
- Irlanda
- Danemarca
- Australia
- Polonia
- Germania
- Belgia
- SUA
- Ungaria
- Slovacia
- Rusia
Cum arata profilul Romaniei
Comparatiile intre sistemele educationale sunt fundamentate pe rezultatele obtinute de elevi la testele standard internationale in domenii ca matematica, stiinte sau abilitatea de a invata, si ele creioneaza un tablou general pe o perioada de cativa ani.
Concluziile specialistilor evidentiaza faptul ca mai important deca