România a înregistrat un salt de 18 poziţii, al treilea cel mai mare, în clasamentul Paying Taxes 2013, raportul Băncii Mondiale, al IFC şi al PwC. Introducerea declaraţiei unice pentru contribuţiile sociale şi a obligativităţii depunerii în format electronic a declaraţiilor fiscale pentru întreprinderile mari şi mijlocii au fost măsurile care au contribuit decisiv progresul României în acest clasament, un avans mai mare fiind consemnat de Slovacia şi Slovenia.
În acelaşi timp, cele mai multe dintre statele din regiune au înregistrat un regres în ultimul an în clasamentul Paying Taxes. Introducerea posibilităţii plăţii online a taxelor va continua să îmbunătăţească poziţia României în acest clasament.
Raportul Paying Taxes 2013 analizează regimul fiscal din 185 de economii din întreaga lume şi măsoară uşurinţa plăţii taxelor luând ca studiu de caz o companie de dimensiune medie, cu acelaşi profil de activitate, acelaşi număr de angajaţi şi aceeaşi cifră de afaceri în toate ţările evaluate. Raportul ia în calcul trei mari indicatori: rata totală de impozitare, care măsoară ponderea taxelor şi contribuţiilor suportate de către o firmă ca procent din profit, timpul necesar conformării cu legislaţia fiscală, adică numărul de ore pe care le alocă firma în cauză pentru a respecta obligaţiile de raportare şi de plată a taxelor impuse, şi numărul de plăţi pe care trebuie să le facă o companie pentru a-şi îndeplini obligaţiile fiscale.
„România a făcut progrese notabile în ultimul an în materie de facilitare a plăţii taxelor. Introducerea mecanismelor online de declarare a taxelor a redus numărul de plăţi pe care o companie trebuie să-l facă pe parcursul unui an în România de la 113 la 41. Spre exemplu, în cazul plăţilor aferente contribuţiilor sociale, de la 84 de plăţi necesare pe parcursul unui an s-a ajuns la do