Din cauza crizei, în România la Galaţi ArcelorMittal a redus activitatea la minimum. În Franţa situaţia este aceeaşi, dar acolo guvernul a pornit o adevărată ofensivă împotriva giganticului producător de oţel, care nu vrea să-şi vândă pe de-a întregul o uzină, aşa cum vrea Parisul. Răspunsul acestuia este drastic: naţionalizarea şi ostracizarea grupului indian.
"Nu-i mai vrem pe cei de la Mittal în Franţa deoarece ei nu respectă Franţa. Ne mint încă din 2006, iar minciunile lor sunt condamnabile. Compania nu şi-a onorat niciodată angajamentele", a declarat ministrul francez al industriei Arnaud Montebourg, citat de The Guardian.
Ministerul său lucrează, alături de un partener industrial, la un proiect de naţionalizare pentru uzina din Florange, unde ArcelorMittal vrea să închidă toate furnalele. În 2006 grupul european Arcelor, pe atunci cel mai mare producător de oţel la nivel mondial în funcţie de cifra de afaceri, a fost preluat de Mittal.
Afectat grav de prăbuşirea cererii pentru oţel, grupul indian a anunţat pe 1 octombrie că închide definitiv facilităţile de producţie de la Florange, dar că vrea să păstreze o parte din operaţiunile de acolo, şi a dat guvernului un răgaz de două luni pentru a găsi un cumpărător.
Guvernul a reuşit să convingă doi investitori, care vor însă întreaga unitate. Deoarece producătorul de oţel a refuzat această varinată, Montebourg a evocat săptămâna trecută, în faţa parlamentarilor, posibilitatea unei naţionalizări, chiar şi temporare. Ideea ministrului francez este ca statul să se asocieze cu un investitor minoritar cu care să încerce stabilizarea activităţii.
Arcelor a avertizat că vânzarea întregii unităţi de la Florange ar pune în pericol viabilitatea tuturor activităţilor din Franţa, unde grupul are în total 20.000 de angajaţi. Fabrica de la Florange asigură aproximativ 630 de locuri de muncă