Sfarsitul anilor ’70 si anii ’80 au insemnat pentru romani o lupta continua pentru supravietuire. O goana neintrerupta pentru hrana si alimente. In paralel, tot ce se producea bun in tara pleca la export: produse agricole, confectii, utilaje, servicii pe proiectare si montaj, armament. De ele se bucurau popoare „pretine“ lui Ceausescu, precum Sudan, Congo, Nigeria, Somalia, Tanzania, Irak. Conform cifrelor oficiale, transmise de Ministerul Finantelor ziarului „Adevarul“, la 30 iunie 2012 Romania inca mai avea de recuperat 2,355 miliarde de dolari.
Pe de alta parte, fosti inalti demnitari ai regimului comunist, cum este Stefan Andrei (fost ministru de Externe), vorbesc de „creante privatizate“, care ar fi fost cumparate de „baieti destepti“ cu profituri imense.
IRAK NE DATOREAZA 900 DE MILIOANE DE DOLARI
Irak Datoria acestui stat este de peste 878,5 milioane de dolari, conform Ministerului de Finante. De unde provine aceasta suma? In timpul comunismului, dictatorul Nicolae Ceausescu a dezvoltat relatii foarte apropiate cu acest stat. Pana in 1989, Romania, prin firmele sale de stat, a construit drumuri, a efectuat foraje petroliere, a dezvoltat reteaua irakiana de cai ferate, a construit de la zero fabrici de ciment, lucrari de irigatii si a livrat armament produs in Romania. Conform Ministerului de Finante, datoria istorica a fost negociata, iar statul irakian a inceput deja platile. Datoria se va stinge, conform negocierilor, abia in anul 2028.
Mozambic Statul roman are de recuperat 14,087 milioane de dolari de la aceasta tara. Datoria dateaza tot din perioada comunista, Ceausescu avand o relatie buna cu Samora Machel, presedintele de atunci al Republicii Mozambic. In 2007, Romania avea de recuperat de la acest stat nu mai putin de 126 de milioane de dolari, insa statul roman a sters 90 la suta din creanta, iar in acest moment Mozam