Chiar dacă este compusă din texte scrise în perioade diferite, cartea Iuliei Motoc Despre democraţie în Europa unită prezintă o remarcabilă unitate de idei.
Orice carte a Iuliei Motoc este o provocare intelectuală, iar, după o lectură atentă, poţi avea sentimentul unei împliniri cu totul aparte. Aceasta deoarece autoarea are o dublă specializare, în drept şi filosofie politică, având o prestigioasă carieră academică în domeniul ştiinţei politice şi o solidă cunoaştere a literaturii universale. Întreg acest amalgam de preocupări face ca temele alese de Iulia Motoc să se situeze premeditat şi sistematic la graniţa mai multor discipline, astfel încât juristul descoperă că normele pe care le aplică au o raţiune superioară simplei voinţe a legiuitorului, iar politologul, că obiectele sale de analiză nu trebuie raportate doar la comportamentul actorilor politici.
Cea mai recentă carte a Iuliei Motoc, Despre democraţie în Europa unită, se înscrie în aceeaşi categorie a frontierelor interdisciplinare, frontiere ce se deschid în faţa cititorului şi se arată ca fiind pline de sensuri ce aşteaptă a fi descoperite.
Textul care deschide acest volum, Finalitatea Uniunii Europene. Există o viziune est-europeană? Reflecţii pe marginea discursului lui Joschka Fischer, arată cum o scriere de acum aproape 10 ani poate fi extrem de actuală şi poate căpăta o nouă cheie de lectură. Explicaţia este că discursul menţionat propunea o formă de integrare federală a Europei, chestiune care a fost mult timp considerată o temă aproape tabu la nivelul oficialilor europeni, pentru a fi reluată în septembrie curent, abordarea împrumutând multe dintre ideile forte exprimate de fostul ministru de Externe german. Iulia Motoc consideră că nu putem vorbi de revigorarea proiectului politic european fără a pune în centrul atenţiei problema id