Cercetătorii chinezi au realizat cu succes primul transplant experimental de telocite în infarct miocardic la animale, dovedind astfel că aceste celule pot reprezenta, în viitor, un tratament în regenerarea organelor vitale, a declarat, marţi, academicianul Laurenţiu M. Popescu.
Telocitele - celule aflate în orice organ şi descoperite de academicianul Popescu, împreună cu echipa sa de la Institutul Naţional de Patologie "Victor Babeş" din Bucureşti - sunt considerate de către specialişti o soluţie pentru regenerarea organelor vitale.
"Prima piatră de hotar dintre teorie şi aplicare practică a fost trecută experimental prin realizarea primului homotransplant de telocite la şobolanii de laborator în infarctul miocardic. Injectarea telocitelor post-infarct miocardic îmbunătăţeşte semnificativ perfomanţa cardiacă, ceea ce deschide o reală perspectivă - circa doi-trei ani - pentru repararea inimii post-infarct şi la om, prin folosirea concomitentă de celule stem cu telocite", a declarat, într-o conferinţă de presă, Laurenţiu M. Popescu.
Transplantul experimental - realizat de profesorul DQ Cai, directorul Key Laboratory for Regeneration Medicine de la Ji Nan University - a avut rezultate ce au arătat o îmbunătăţire clară a performanţelor inimii bolnave, după cum mărturisea, într-un interviu, chiar realizatorul.
Academicianul Laurenţiu M. Popescu a adăugat că, urmare a infarctului miocardic, sunt activate circa 1.000 de gene din telocite, ceea ce înseamnă sinteza câtorva zeci sau sute de proteine benefice reparării cordului.
"În plus, o altă descoperire realizată recent a demonstrat faptul că numărul de telocite în inima umană creşte semnificativ de la naştere şi până la vârsta de 20 de ani, iar după o perioadă de stagnare, spre bătrâneţe, se înregistrează o diminuare progresivă", a mai spus Popescu.
Pe de altă parte, cercetătorul s