La alegerile din data de 9 decembrie s-a luat decizia ca persoanele analfabete să nu mai poată fi însoţite în cabina de vot. Decizia a fost luată de către Biroul Electoral Central la jumătatea lunii noiembrie, prin decizia nr. 61 fiind stabilite condiţiile în care se poate apela la urna mobilă.
"Art. 1. Pentru alegătorii netransportabili din cauză de boală sau invaliditate, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, însoţită de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipă formată din cel puţin 2 membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării – ştampilă cu menţiunea „VOTAT” şi buletine de vot – la locul unde se află alegătorul, pentru a se efectua votarea.
În raza unei secţii de votare se utilizează o singură urnă specială. Urna specială poate fi transportată numai de membrii biroului electoral al secţiei de votare. Urna specială se poate deplasa numai în raza teritorială arondată la respectiva secţie de votare.
Pot vota prin intermediul urnei speciale numai persoanele care domiciliază în raza teritorială a secţiei de votare respective şi numai dacă se asigură secretul votului.
Art. 2. Transportarea urnei speciale se face numai de către membri ai biroului electoral al secţiei de votare, însoţiţi de pază. La deplasarea urnei speciale pot asista observatorii acreditaţi care îşi manifestă această dorinţă.
Art. 3. (1) Neştiinţa de carte a alegătorilor nu constituie motiv temeinic pentru însoţirea acestora în cabina de votare.
(1) Candidaţii nu pot însoţi alegătorii în cabina de votare", se arată în decizia luată de cei de la Biroul Electoral Central.