Un acord privind datoria Greciei a fost găsit luni noapte la Bruxelles. Datoria va atinge 124% din PIB până în 2020. Detaliile acordului urmează să fie puse la punct de UE, FMI şi Banca Centrală Europeană.
Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Datoria Greciei risca să ajungă la 144% din PIB în 2020, o măsură se impunea, dar creditorii publici ai Greciei nu au găsit un acord decât după două săptămâni de negocieri. Pentru aceasta, o scădere a dobânzii pe împrumuturile bilaterale acordate Atenei va fi aplicată.
Luni noapte, miniştrii de Finanţe ai zonei euro, reuniţi în prezenţa preşedintelui BCE, Mario Draghi şi a directoarei generale a FMI, Christine Lagarde, au decis o uşurare a datoriei Greciei cu 40 de miliarde de euro, până în 2020.
Scenariile care au circulat în ultimele săptămâni erau diverse şi ele erau respinse ba de FMI, ba de BCE. O ştergere a unei părţi din datorie era respinsă de Germania şi de BCE, o răscumpărare a datoriei de către Grecia era respinsă de FMI. În fine, o rearanjare a datoriei ţării a fost şi ea avută în vedere.
S-a ajuns în cele din urmă la acest acord, care nu reduce datoria la 120% din PIB cum şi-ar fi dorit FMI, ci la 124%, dar Grecia poate beneficia din nou de ajutorul european, temporar blocat. Următoarea tranşă din împrumutul de 130 de miliarde acordat Atenei ar trebui plătită în decembrie.
Aceasta ridică o parte din incertitudinea care plana asupra finanţării Greciei, dar ce mai este astăzi sigur privind Grecia? Analiştii economici, capabili să calculeze datoria ţării din 2020, n-au văzut pericolele iminente care au lovit piaţa financiară greacă şi europeană în ultimii trei ani. Bruxelles, Mihaela Gherghişan, despre acordul privind Grecia
Un acord privind datoria Greciei a fost găsit luni noapte la Bruxelles. Datoria va atinge 124% din PIB până în 2020. Detaliile acordulu